pondělí 22. září 2014

If I stay/Zůstaň se mnou - [filmová minirecenze]

Zůstaň se mnou/If I stay

Drama
USA, 2014, 106 min

Režie: R.J. Cutler

Předloha: Gayle Forman (kniha)

Scénář: Shauna Cross

Kamera: John de Borman

Hudba: Heitor Pereira

Hrají: Chloë Grace Moretz, Mireille Enos, Liana Liberato, Lauren Lee Smith, Jamie Blackley, Aisha Hinds, Joshua Leonard, Aliyah O´Brien, Chelah Horsdal, Gabrielle Rose, Stacy Keach

-
-Hodně scén bylo do filmu přimyšleno a hodně odmyšleno.

-Píseň SAY SOMETHING nebyla použita ani v titulcích, ani v dějové přímce. Což je poněkud divné, když jsem skoro všude viděl, že je to oficiální soundtrack. 

-Bylo použito málo podkladové hudby.

-Když bych se na to podíval z pohledu toho, co nečetl, tak bych nějaké situace opravdu nepochopil. 

-Film byl špatně sestříhaný. Když jsme se přesunuli do memoárů hrdinky, v prvních chvílích to něslo poznat. Jednoduše jako by jel současný děj dál. Přidal bych pár vizuálních efektů.

-Vzpomínek Mii bylo málo oproti knize.

-Hrozně mi vadilo, že cello bylo "poslané do kouta". V knize hrálo mnohem větší roli.

-Vím, že je to u zfilmování podle knih normální, ale opravdu mi chyběla jakási typická atmosféra, pro čtenáře knihy určitě známá. 
+
- obsazení herců postav
- vžití se Chloe Moretz do role Mii
- ztvárnění prostředí
- ocenil jsem, jak Mia vyprávěla a popisovala příběh
- hodně prožívaných situací (smutek, štěstí, láska - jak na kolotoči). Jak se to furt střídalo, tak jsem z toho byl emočně úplně nestabilní, div že jsem nespadl ze schodů :D
- konec významově nedopadl jinak, ale prostě se to semlelo jinak. Měl jsem pořádnou (ikdyž jsem věděl co se stane) husí kůži. :)



-Film pro mne určitě byl emotivním zážitkem, který nebyl až zas tak špatně udělaný. Sem tam mám vítku, připouštím, ale jinak film beru celkem kladně. Říkám to nerad, ale trailer na mě zapůsobil o trochu víc, než-li film. Samozřejmě je to můj názor, takže se může o hodně lišit. Účelem této recenze nebylo vás od filmu odradit, nýbrž vyjádřit svůj názor a posoudit pozitiva a  negativa.
Určitě na film do kina běžte a vyzkoušejte to, myslím, že to stojí za to.
70%

   
ob.informace: www.csfd.cz/film/290902-zustan-se-mnou/
obrázky: www.google.cz/search?q=if+i+stay

8 komentářů:

  1. Je dobře že si udělal tuhle recenzi.
    Je vidět že si si na filmu našel jak klady tak zápory :)
    Na film se ale každopádně hrozně těším, uvídíme jak si povede v mých očích :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji Crawere, jsem rád, že jsi ocenil můj hlavní účel této recenze :)
      Přeju ti, aby se ti film líbil, a aby sis užil kino. :)

      Vymazat
  2. Když jsem poprvé viděla trailer filmu, líbil se mi, ale zároveň jsem obrátila oči v sloup, protože to vypadalo jako hrozná slaďárna. V tu dobu jsem přibližně dočetla knihu (asi už podruhé, ale ne že bych si první čtení pamatovala, přesto jsem měla pocit, že tohle už jsem jednou v ruce držela), ale kniha mi přišla taková normální, nebyla přeslazená a řešila docela zajímavý věci. Nicméně podle traileru (a překladu filmu) mi přijde, že se soustředí na něco úplně jiného, než kniha. Mrzí mě to a doufám, že se pletu. Popravdě ani moc nechápu, proč si zrovna tenhle film zasloužil filmovou adaptaci. Do kina bych na film nešla, ale určitě se na něj časem podívám. Mně se moc líbí, že si na filmu našel klady, ale hlavě i ty zápory :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo a ještě jsem zapomněla napsat, že máš hrozně super design! ♥

      Vymazat
    2. Ahoj, děkuji ti za tvůj názor. Já musím jenom souhlasit a rozhodně se nepleteš ;) Sice se to tak zdá, ale věř mi, že je trailer o dost jinačí než film. Děkuju:)

      Vymazat
  3. Já a mamka jsme na to chtěly jít, ale nakonec z toho sešlo. Nevím, říkala jsem si že to asi nepochopím, a jak vidím tak by mi to asi malilinkatý problém dělalo. No neva! :D Ty obrázky na konci recenze jsou hrozně pěkné, a ta recenze je taky mimochodem skvělá ^^) Je fajn vidět, že to dokáže někdo brát z obou stran :)) To já se vždycky strašně v recenzích rozplývám nebo rozčiluju :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslím, že bys to měla risknnout a zkusit to Zoeyinko ^^ A děkuji. Já myslím, že tvé recenze jsou super (Y)

      Vymazat
  4. Já ´do kina razím teď v neděli, tak doufám, že ještě budou hrát no, jinak to torrent jistí. :D Rozhodně se na film musím podívat, protože kniha se mi moc líbila. :)
    Hezká recenze, aspoň někdo je píše i na filmy. :)

    OdpovědětVymazat