středa 20. srpna 2014

Kateřina Petrusová: Nebezpečná láska

13409694Název: Nebezpečná láska
Díl v sérii: 1. | Bavettovi
Autorka: Kateřina Petrusová
Počet stran: 376
Nakladatelství: Fragment
Žánry: moderní, oddechový, romantika, krimi
Kniha na Goodreads

Anotace:
Na doporučení posledního zaměstnavatele získá mladá newyorská ošetřovatelka Paige práci v rodině Bavettových, bohatých podnikatelů pocházejících z Itálie. 
Má se starat o jejich syna Michaela, mladého muže, který se po autonehodě duševně vrátil do období svého dětství. Paige si k němu postupně nachází cestu a Michael si ji velice oblíbí. Postupem času Paige přichází na to, že se dostala do newyorského podsvětí a její zaměstnavatelé jsou součástí mafie. 
Co se stane, až se jednou Michael probere? Dostane se Paige ze spárů Bavettových, když odhalila jejich tajemství?


V prvé řadě bych chtěl říct, že kniha změnila můj názor na české autory. Ne, že bych je nějakým způsobem zavrhoval do věčných stínů laciné literatury, jenom jsem většinou nebyl z jejich knih paf. Bum, přišla změna. Kateřinu Petrusovou si troufám srovnávat se zahraničními spisovateli. Neokoukané téma se příčí měřítkům české literatury. Hledejte kde chcete, ale takto ojedinělou knihu snad ani nenajdete. 
Nesmím zapomenout zmínit, že se příběh odehrává v Americe, centru samotného New Yorku, ale to už můžete poznat podle obálky. Tedy jedna polovina příběhu. Četlo se mi neskutečně pohodlně. Ze začátku jsem se bál, že četba bude náročná, ba naopak je velice oddechující. Moc bych autorce přál, aby se její kniha dostala do zahraničí nebo zfilmovala. 

V knize bylo perfektně vystiženo ztvárnění mafiánského stereotypu. Nejenže byla skvěle propracovaná, ale i nehorázně vtipná. Koukal jsem se na video, kde Kateřina říkala, že chtěla kriminální atmosféru odlehčit, tak přidala spoustu humorných scén. A nelhala, protože jsem se nesčetně krát ušklíbl nad danou situací. 

Jediné co mi vadilo, že  kniha neměla ve své 4/5 skoro žádný spád. Nechci tím tvrdit, že by mě nebavila, ale jsem zvyklý na něco, řekněme akčnějšího. Ale šel jsem s tím do toho, že poznám nový průběh děje, ne jako u dystopií ap. Poznal jsem. Možná si na to budu déle zvykat, ale to nevidím jako větší problém. Hlavně nebuďte na vědomí, že to knize ubývá na kvalitě.  

Autorka se nebála použít novodobé výrazy typu Burger king, Animal Platnet, New York Times ap. Příběh pak působil víc reálněji. Toho si moc cením.

Paige je starostlivá a pečující duše. Možná mi v některých chvílích vadily její reakce. Popisovala jak danou osobu miluje a za pár chvil zase jak ji nesnáší. Asi to je spíš můj problém, že nechápu reakce žen, ale prostě mi to vadilo. Taky musím podotknout, že je kapku náladová. Když to vše opomenu, je mi docela sympatická, protože je obdivuhodné jak se o své klienty stará, zvláště o Mikeeho. 

Jak sama Paige už několikrát řekla, Mike je dospělý s duší dítěte. V životě jsem se s někým takovým nesetkal, ale slyšel jsem o tom. Bylo zajímavé pozorovat malé vývojové krůčky Mika, jak se pomalu z malého dítěte, mění zpátky na dospělého muže. Mike miluje Spidermana, jako já ! :) V  podstatě to je zlatíčko. Dítě co má rádo animované filmy, neobvykle surikaty, nezlobí a poslouchá.  

Robert je tajemný a elegantní muž, ze kterého ženy musí šílet. Už jen když Paige popisuje jeho chování, číší z něj autorita. Obdivoval jsem ho za jeho asertivitu, že se vždy dokázal chovat klidně, ale i rázně. 

Kniha mě fakt překvapila a jak už jsem na začátku říkal; takový silný, dobře napsaný a poutavý příběh bych od české autorky nečekal. Rozhodně se těším, až se mi do rukou dostane druhý díl (Nepřítel mého nepřítele). Pro toho kdo by nevěděl: série Bavettovi je triologie. Jsem moc rád za to, že jsem tento, pro mě zatím neznámý, žánr zkusil. Autorka mě jednoduše dostala.

Hrdě knize dávám 4/5. :)

 Za recenzní výtisk bych chtěl moc poděkovat nakladatelství Fragment! 
obálka+anotace= https://www.goodreads.com/book/show/13409694-nebezpe-n-l-ska?ac=1

8 komentářů:

  1. Opravdu mi děláš chutě! :D Veliká závist, já si na knihu budu muset ještě počkat, ale strašně se těším. Krásně napsaná recenze, jen se občas opakuješ. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Doufám, že se ti bude líbit stejně jako mě :) Děkuju a ano, to jsem celý já :I

      Vymazat
  2. Tak, si říkám, že bych si od Kateřiny Petrusové taky něco měla přečíst. Všichni ji vychvalují a na její knihy mají kladné názory.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To bys rozhodně měla :) Já r´tedy ještě nenašel nikoho, komu by se nelíbila :)

      Vymazat
  3. Tahle knížka se mi taky líbila, a moc! :D Rozhodně čti dál, protože dvojka stojí za to :D Pěkná recenze :)

    OdpovědětVymazat
  4. Česká autorka zabodovala? :) O knize budu uvažovat, protože tvá recenze mě udělala chuť si to přečíst. :D Hezká recenze! :)

    OdpovědětVymazat
  5. Naprosto s tebou souhlasím! :) Nedávno jsem také zveřejnila recenzi na tento první díl a mám na něj stejný názor jako ty. :) Teď právě čtu druhý díl a musím říct, že se mi zatím zdá Nebezpečná láska lepší, ale jsem teprve v polovině, takže ještě uvidím, ale rozhodně stojí za to! :)

    OdpovědětVymazat
  6. Souhlasím, miluju tuhle sérii a plánuji re-reading :).
    Pěkná recenze :).

    OdpovědětVymazat