úterý 15. července 2014

Veronica Roth: Divergence


Název: Divergence
Orig. název: Divergent
Díl v sérii: 1. | Divergence
Autorka: Veronica Roth
Počet stránek: 344
Nakladatelství: Cooboo
Žánry: dystopie, akční
Kniha na Goodreads

Anotace:
Chicago, budoucnost. Obyvatelé města, které obklopuje jen močál a obepíná ostnatý drát, jsou rozděleni do pěti frakcí. Beatrice je čerstvých šestnáct a přišel čas vybrat, do které frakce chce patřit, které ctnosti se chce na celý život odevzdat. Překvapivé rozhodnutí jí do cesty přivede osudového kluka – úchvatného, ale taky trochu nesnesitelného. Beatrice zjišťuje, že ve společnosti, která se jeví tak dokonalá, vzrůstá napětí a hrozící nebezpečí lze zažehnat jen jedním způsobem, který ji ale možná zničí.




"Někdy není statečnost jenom o boji; je to umění čekat na blížící se smrt s klidem."

 Neustále si kladu otázku, jak mohla Veronica Roth v tak nízkém věku, napsat tak skvělou dystopii. O knize se může říkat, že je úžasná, skvělá a dech-beroucí, ale co ji tak činí? V první řadě námět a v neposlední styl psaní. Pokud sháníte opravdu dobrý kousek do vaší knihovničky, berte do rukou Divergenci.

Autorka píše svěže a čtivě. To je hlavní důvod, proč se mi zalíbil styl psaní. Nenajdete zde žádné robustní a přehnaně dramatické věty, které čtenáře většinou nebaví. Já sám osobně, jsem měl Divergenci přelouskanou za 2 odpoledne. Příběh je plynulý bez větších záseků, takže se nebojte, že si budete muset nad něčím lámat hlavu. Veronica dokázala navodit jakoukoliv atmosféru. V Divergenci nepřevažuje drama ani humor. Od každého trochu. Celkově vše působí sladěně.

Děj se jeví jako velmi akční. Nenudil jsem se, takže naštěstí nenastávaly situace, u kterých bych musel přeskakovat nebo úplně vynechávat. A zápletka? Autorka si s námi pohrává jako kočka s myší. Hlavní roli hraje celý frakční systém. Nedokázal jsem předpovídat, co se stane, což je plus samozřejmě. Takže čekejte výrazné revolucionářství.

Divergence je malý propracovaný svět. Autorka dokázala výborně popsat jakékoliv místo. Co se týče základen frakcí, domů či obyčejných budov nebo ulic. Celkově vše působí sladěně. Ne nějak robustně a kýčovitě. Jak se říká, v jednoduchosti je krása.

Moje nejoblíbenější místo je základna Mírumilovných. Nachází se za oplocením města. Rozsáhle farmy, pole a sruby. Velí zde přátelská atmosféra, bez násilí a podvodů. Dal bych nevím co, abych mohl vyměnit špinavé ulice za bydlo v Mírumilovnosti. Na druhou stranu místo, které jsem neměl rád, byla Odevzdanost. Nudné, lehké a šedé prostředí mi dokázalo navodit leda tak depresi. Odevzdanost nemám rád jako takovou.

"Ti, kdo touží po moci a dostanou ji, pak žijí v neustálém strachu, že o ni přijdou. Proto je třeba přenechat moc těm, kteří o ni nestojí."

 Tris neboli Beatrice se mi vryla pod kůži. S čistým svědomím mohu říct, že je moje nejoblíbenější knižní hrdinka.
 Nedokázal jsem se na ni nikdy hněvat, protože jsem k tomu neměl důvod nebo možná příležitost. Tris je impozantní děvče, které vás nevědomky očaruje svoji odvážností, laskavostí a obětavostí. Zalíbila se mi na ni její odhodlanost bránit ostatní. Skromné děvče, které má rádo Čtyřku, mám rád i já.

Čtyřka neboli Tobias je tvrdý chlapák. V knize se objevuje jeho minulost, která ztvrdila jeho nynější charakter. Mimochodem v Americe už byla vydaná kniha nesoucí název "Four" (Čtyřka), která se celá, jak už název říká, zabývá Tobiasovou minulostí i přítomností s Tris. Čtyřka bojuje s věcmi, které nám přijdou každodenní rutinou. Nevím, nějak dvakrát se mi nezalíbil. Znám i jiné knižní hrdiny a ti mi přijdou více, ehmm, lidští? Neříkám, že to je chyba. Jeho "odlišnosti" ho tvoří takovým jakým je. V tomhle případě mi víc sedl Peeta nebo Percy.

Jiná frakce, jiný styl života. Máme pět frakcí - Odevzdanost, Sečtělost, Mírumilovnost, Neohroženost a Upřímnost. V každé frakcí platí jiná pravidla, dodržují se jiné tradice a dělají jiné věci. Pět odlišných způsobů žití složené do jednoho celku, do společnosti. Každý musí do jedné z pěti frakcí zapadnout anebo žít na ulici jako odpadlík. Všecko je systematicky vyřešeno, ale co má nějaký jedinec předpoklady do více frakcí? Je divergentní a ohrožuje frakční systém. Hrozně by mě zajímalo, jak autorka přišla s tímto nápadem. Je to fakt vychytané. Nenašel jsem žádnou mezírku, u které bych si říkal: "Aha, a co když se tohle... neshoduje s tamtím..". Je to všecko domyšlené a autorka si tím zasluhuje můj obdiv.

Podtrženo, sečteno: Veronica Roth dokázala vytvořit knihu, na kterou rád vzpomínám. Dokážu ji přiřadit k těm nejlepším. Opravdu by jste si ji měli přečíst, protože ten příběh je naprosto šokující.

 5/5

obálka+anotace: www.goodreads.com
obrázek1: www.weheartit.com
obrázek2. www.tumblr.com


10 komentářů:

  1. Moc pěkně napsaná recenze. :) Rozhodně mám na knihu stejný názor. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mco díky :) Jsme rád, když najdu jedince se stejným názorem ;)

      Vymazat
  2. Musím jenom souhlasit, protože Divergence je opravdu knížka, která zaujme i nečtenáře :D Mohla jsem se o tom přesvědčit u mých kamarádek...stačilo jim těch několik minut u filmu a už věděly, že si to chtějí přečíst. Já osobně to moc nechápu, ale budiž :D U mě je to nejdřív kniha, potom film...
    Povedená recenze :) Hezky se to čte :D Mě se upřímně asi nejvíc líbil první díl, druhý byl trochu slabší a třetí...to uvidím, páč jsem to ještě nečetla :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji a ano, souhlasím s tebou. Je těžké někoho přesvěčit aby začal číst. Já se o to pořád pokouším :) Máš pravdu. Nejdřív kniha, potom film. Ale musím říct že film Divergence se moc povedl, docela se i shodoval s knihou. :)

      Vymazat
  3. A musím se připojit do řady - co se týče recenze musím jenom souhlasit. Snad jenom s tím faktem ohledně Čtyřky - já ho mám moooooc ráda. :D
    Ale upřímně řečeno, recenze je napsaná moc hezky, četla se v podstatě sama a ty obrázky, které jsi tam použil jsou naprosto dokonalé. :3
    Tak pokračuj i dál, moc ráda si čtu tvé recenze! :D :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc díky :) Jsi strašně milá! :) Já se taky rád dívám na tvé recenze ;) Obrázky jsou z www.weheartit.com anebo z www.tumblr.com :)

      Vymazat
  4. Divegence je skvělá knížka :)
    Já se teď těším, až se konečně vrhnu na Rezistenci.

    OdpovědětVymazat
  5. pěkná recenze. taky jsem na ten systém frakcí hleděla, Veronica to rozhodně měla dobře promyšlené. ale dovolím si nesouhlasit - za sebe musím říct, že Čtyřka byl skvělý :-) ono asi záleží na tom, v jakém prostředí člověk vyroste, že ho někdo mlátil a co se od něj pak po celý život (a hlavně u Neohrožených) požadovalo. každopádně jsem si moc ráda přečetla tvůj názor ;-)

    jinak - četli jsi už Rezistenci a Alianci? docela jsem zvědavá, jak se ti to líbilo. já byla z Rezistence nadšená a po Alianci jsem chtěla na celou sérii zapomenout, hrozně mě poslední díl naštval... :-/

    OdpovědětVymazat
  6. Moc děkuji ^^ Četl jsem i Rezistenci i Alianci. Na Rezistenci dneska možná bude recenze, ale nevím to jistě, protože chystám jeden zajímavý článek :)

    OdpovědětVymazat