středa 30. července 2014

Sally Green: Half bad - napůl zlý

Aktuálně čtu
Název: Half bad - napůl zlý
Orig. název: Half bad
Díl v sérii: 1. | Half life (Napůl živý)
Autorka: Sally Green
Počet stránek: 368
Nakladatelství: Yoli
Žánry: fantasy, mysteriózní, moderní, young adult

Anotace:
Fantasy příběh o nezdolné vůli přežít. Příběh, který vás chytne a nepustí až do poslední stránky. Nadpřirozený thriller se odehrává v novodobé Anglii, kde mezi lidmi žijí v utajení černí-zlí a bílí-hodní čarodějové. Obě frakce rozděluje silná nenávist a spojuje jedna jediná věc – strach z chlapce, který pochází z obou stran. Patnáctiletý Nathan je synem smíšeného čarodějnického páru a ostatními čaroději vězněn a mučen. Chlapec musí ze svého žaláře uprchnout před svými šestnáctými narozeninami a najít svého otce, nejsilnějšího a nejkrutějšího černého čaroděje na světě, jinak zemře. Zvládne svůj nelehký úkol přesto, že nemůže nikomu věřit? Ani dívce, kterou miluje?

ZA RECENZNÍ VÝTISK BYCH CHTĚL SRDEČNĚ PODĚKOVAT NAKLADATELSTVÍ YOLI!

Autorka nám představila nový druh fantasy s čaroději, který je dobře vymyšlený, ale špatně napsaný.

Když jsem začal číst první stránky, tak jsem byl zmaten. Takže vám radím, abyste to vydrželi. Příběh se brzy zocelí a bude vám dávat smysl. 

Sally Greenová se jeví jako velmi sympatická dáma, ale její styl psaní mi už tak sympatický nebyl. Většinou byly použité holé věty což podle mého není to pravé ořechové. Některé z nich mi nedávaly ani smysl. Text mi přišel studený a neprocítěný. Musím uznat, že je děj neskutečně akční, takže jsem se divil jak rychle jsem otáčel stránky.

Co mě na knize zaujalo? Sally Greenová bystře rozvrhla časové období. Na začátku knihy Nathan popisuje svoji každodenní rutinu ve svém žaláři. Později autorka popisuje Nathanovo dětství, pak zase denní rutinu v žaláři a hned po ní útěk na svobodu. Vše se odehrává v průběhu 9 let. Bylo to zajimávé, bavilo mě skákat v čase. Naskytla se nám možnost, vidět jak se změnilo Nathanovo chování, myšlenky ap.

Half bad není vysloveně o magických soubojích, učení se kouzlům atd., spíše popisuje chlapcovo vyrůstání v onom čarodějném prostředí. Kniha nepřekypuje magii, je v dobrém měřítku s realitou, a nepůsobí jako kýč, za což jsem rád. Teď si určitě říkáte jestli nějaká magie vůbec v knize je. Ano, nebojte :) Čarodějnice mají Nadání (léčení, lektvary, maskování...), které plnohodnotně obdrží v den svých 17. narozenin. Členové rodiny uspořádají Obřad, při které se dané osobě dají 3 dary a krev předků. Černé i Bíle čarodějnice mají dary a tentýž stejný obřad. Tento nápad se mi vážně líbí.

Jako prostředí nám posloužila novodobá Anglie, v jejichž zákoutích žijí Černí a Bílí čarodějové. Myslím, že moderní prostředí dodalo příběhu šmrnc. Jsem s ním spokojen a zároveň jsem rád, že se příběh neodehrává v budoucnosti nebo v minulosti.

HALF BAD by milochiNa příběh se díváme z pohledu Nathana. Hlavní hrdina je hříčka přírody. Jeho matka je Bíla čarodejnice a otec největší, dalo by se také použít nejzlejší, Černý čaroděj. Nathan je Poloviční kód. Tím pádem je připraven o normální život. Je utlačován Radou, které ho často nutí k výslechům a testům. Občas mi přišlo, že s Nathanem není něco v pořádku. Hodně krát nastávaly situace, kdy jsem nadzvedl jedno obočí nad hrdinovo úsudky. Nathana mi bylo vážně líto. Všichni ho odsuzovali za jeho tátu. Bohužel nastávaly situace, při který jsem na něj byl naštvaný, ale v hloubi duše jsem věděl, že to neměl v životě lehké, takže má nárok se chovat, tak jak se choval.

Arran je Nathanův starší bratr, který nás asi tak 2 kapitoly doprovází. Aby jste tomu rozuměli lépe - rozmlouval na Nathana (vstal jsi, zamyslel se..)Ještě jsem se s něčím podobným nesetkal. Nic méně Arran je takové sluníčko. Sedl mi více než jeho mladší bratr :) Obdivoval jsem jeho optimismus a odvahu se postavit někomu do cesty, aby svého bratra mohl ochránit.

Konec mi přišel příliš unáhlený. Četl jsem četl a čekal, jak příběh dopadne. Se smíšenými očekáváními jsem otočil poslední stránku. Teprve pak mi došlo, že tohle je konec. Bez dechu jsem zavřel knihu a v duchu jsem si neskutečně přál, aby ještě kniha pokračovala. Na další knihu se těším, protože se konečně dořeší to, co se zde nedořešilo.

Nelámejte nad knihou hůl! Half bad je zajímavá kniha, ze které mám smíšené pocity. Takhle, líbila se mi i ne. Autorka vymyslela strhující příběh, který vás bude bavit číst, ale i přesto má chyby. Knihu by jste si měli koupit a udělat si na ni vlastní názor. Je to opravdu těžké. Bude se Vám líbit, věřte tomu. Nad příběhem budete tajit dech. Když přehlédnu všechny chyby, Half bad je skvělá kniha. Kdyby autorka více zapracovala na svém stylu psaní, tak bych byl spokojen. Nicméně jsem rád za to, že jsem měl možnost se setkat s Nathanem a čarodějným světem okolo něho. Kniha stojí za vaši pozornost.

4/5

obálka+anotace: https://www.goodreads.com/book/show/21517635-nap-l-zl 
fotka autorka: http://metro.co.uk/2014/03/05/young-adult-author-sally-green-a-mum-with-the-magic-touch-4411968/
obrázek: http://www.deviantart.com/art/HALF-BAD-450252150

9 komentářů:

  1. Pekná recenzia. :)
    Na začiatku tejto knižky som bola aj ja celkom zmätená, ale rýchlo sa dalo neskôr zorientovať. Aj keď v knihe nie je toľko mágie, myslím, že v pokračovaní sa ho dočkáme.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :) Snad jo, Half wild má prý rozvést vztah hlavního hrdiny a... nebudu spoilerovat, kdo četl, ví :-)

      Vymazat
  2. Mně se třeba vůbec nelíbila, jsem ráda, že jsem jí dostala a zbytečně za ní sama neutrácela. Ale někomu, kdo má rád příběhy o čarodějnicích a nečeká akci nebo Harryho Pottera, by se to mohlo líbit :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to mě mrzí :( Ale Harryho jsem ještě nečetl (ostuda Andy :D), takže nevím. Ale musím se na to v nejbližší době vrhnout :)

      Vymazat
    2. Ty jsi nečetl Harryho Pottera? :O :D Koukej to dohnat ^^
      Jinak, recenzi už jsem četla, když si mi ji omylem poslal :D Dobře napsaná, a ta knížka vypadá skvěle :)Nevím jestli by to bylo něco pro mě, ale třeba jo :)

      Vymazat
    3. Ne, jak říkám, ostuda :D Děkuji, myslím, že bys ji měla zkusit :)

      Vymazat
    4. Přidávám se :D taky jsem Harryho nečetla.Měla bych to dohnat :D

      Vymazat
  3. Já knihu už četla a ohodnotila bych ji podobně. Je to hezká knížka, ale žádné velké bum to taky není. Hezky napsaná recenze :)

    OdpovědětVymazat