čtvrtek 29. ledna 2015

Spáleniště: Zkouška: James Dashner

Název: Spáleniště: Zkouška
Orig. název: The Scorch Trials
Díl: 2/3
Série: Labyrint
Autor: James Dashner
Počet stran: 334
Knihy na Goodreads

Anotace:
LABYRINT BYL TEPRVE ZAČÁTEK
NALEZENÍM CESTY Z LABYRINTU TO MĚLO SKONČIT...

Už žádné hlavolamy. Žádné proměnné. A žádné běhání. Thomas byl přesvědčený, že když se jim podařilo uniknout, vrátí se on i Placeři ke svým dřívějším životům. Nikdo však ve skutečnosti netušil, do jakého života se vracejí. Země, sežehnutá slunečními erupcemi a spálená novým, krutým klimatem, se změnila v pustinu. Vláda se zhroutila – a s ní i pořádek. Rozpadajícími se městy teď bloudí „raplové“, lidé pokrytí hnisavými ranami, které infekční nemoc nazývaná erupce dohání k vražednému šílenství. Hledají, kde by našli další oběť... a potravu. Pro Placery běhání zdaleka neskončilo. Namísto svobody zjišťují, že mají před sebou další zkoušku. Musejí překonat Spáleniště, nejvíc sežehnutou část planety, a do dvou týdnů dorazit do bezpečného útočiště. A organizace ZLOSIN se postarala o to, aby uzpůsobila proměnné a nastavila šance v jejich neprospěch. Thomase čeká zkouška ohněm – skutečně přechovává někde v hlavě tajemství svobody? Nebo bude věčně vydán ZLOSINu na milost?

Útěkem z Labyrintu to pouze začalo...
Abych se přiznal, tak jsem možná očekával víc. Ze začátku bych se snažil nějak ztvárnit názor na celou knihu. Hrozně mě mrzí, že mě kniha nechytla jako její první díl Labyrint: Útěk. Prostě se mi zdá, že Spáleniště trošku slabší. Ztratilo totiž takové to tajemno. To ale ze Spáleniště nedělá špatnou knihu. Stále z ní čiří typický Dashnerovský styl, který mě už u Labyrintu lecčím překvapil. Tímto se snažím říct, že mě kniha hodně krát překvapila. Jedno velké pozitivum celého příběhu bylo, že na jedné stránce byl děj takový a na další se dramaticky obrátil. Proto si i druhého dílu cením. Děj byl rozhodně nepředvídatelný. I když se v určitých poměrech Spáleniště s Labyrintem hodně pojí, tak jsem si při četbě připadal, že čtu naprosto jinou knihu z naprosto jiné série. 


V hlavní části příběhu se s Placery ocitáme na pusté pláni, odkud není široko daleko nic vidět. Cestu jim však zkříží nepřízeň osudu, které se budou muset napospas vydat. Časem se přesouváme do města, Spáleniště, kde začíná ta opravdová akce.
Dějová linie měla spád, akci a vše ostatní, co by dějová linie mít měla.
Líbilo se mi, že se děj moc nepřemisťoval. Dashner použil svého talentu a skvěle vymyslel a popsal místo dění. Na knize určitě oceníte, že se nezabývá samými nesmyslnými a hlavně nepotřebnými detaily, tedy se hned přesouváme dál v dějové linii. Když jsem knihu dočetl, tak teprve pak jsem si uvědomil, jak moc hloupý jsem byl. Začínal jsem s domněnkou, že úkol je velice jednoduchý - dojít přes město do daného bodu. Tak jsem si říkal, co by se sakra mohlo stát. No jo, jenže jsem zapomněl, že čtu knihu od Dashnera. Jak už jsem se zmínil nahoře, děj se opravdu dramaticky rozvíjel.

Při pomyšlení na raply se mi vybaví snad jenom jedna věta - Pane Dashnere, vždy mi s něčím dokážete vyvolat pocit zvracení. Nemyslím to špatně, pouze se mi z raplů opravdu dělalo nevolno. V prvním díle to byli rmutové, ale ti nebyli tak strašní jako raplové. Na některých stránkách jsou podrobně popsána veškerá zranění, mokvající otoky a utržené končetiny atd., což rozhodně není pěkné pomyšlení. Ono to zní, jako bych to autorovi vyčítal, ba naopak, myslím, že takhle to ještě víc zapadá do příběhu. Jenom konstatuji, že se mi přitom v hlavě dělali dost odporné obrázky.

„Proto jsme museli zvýšit nároky a teď nastal čas na druhou fázi. Nastal čas, aby začalo jít do tuhého.“

Nestačil jsem se divit, jak se některé postavy změnili. Chtěl bych se hlavně zaměřit na Minha, který mě od začátku tak do 3/4 knihy nehorázně štval svým arogantním chováním. Prostě jako by to nebyl Minho. Absolutně nevím, co k tomu autora vedlo a jaký v tom viděl účel. Abych byl upřímný, kvůli Minhovo vyjadřování jsem ho spíš častěji vnímal jako nepřítele než jako přítele. A ještě se to zdvojnásobuje tím, že byl hnusný na své nejlepší přátele. I přes to, že mu nic neudělali. Jsem rád, že se to ke konci alespoň trochu zlepšilo a Minho se vrátil do starých kolejí. Zvědavost mi nedá a tak se ptám i vás milí čtenáři - iritoval vás Minho?
Potom je tu samozřejmě Thomas, který nás opět provádí celým příběhem. Z rozeného vůdce se najednou nyní stal spíš vyklepanec, co se drží zpátky. Absolutně mi nejde do hlavy, co s ním sakra bylo. V prvním díle se vždy dokázal před ostatní postavit a bránit je, ale teď není ani schopný říct něco na svoji obranu. Člověku to až bere dech, když vidí, co může s hlavní hrdinou knihy udělat pár dní, snad jako by to bylo roky. Ale v podstatě Thomas a jeho milá osobnost zůstali stejní. A to můžu být jenom rád.

Pravidla neexistují. Instrukce neexistují.“

Haha Thomas and MinhoMoje nejoblíbenější vtipná scénka byla, když si Thomas na sebe navlékl prostěradlo, aby se chránil proti horku. Šel za Minhem, který ho tak trochu pokáral a Thomas z toho byl chvíli smutný. Podařilo se mi najít i obrázek :)

Ke konci jsem měl chuť knihu hodit na stěnu a zběsile se kolébat. Odehrálo se toho tolik, chvílema jsem si musel něco přečíst dvakrát. Konec ve mně nechal mnoho otázek a byl opět hodně otevřený. Byl jsem z toho trochu vykolejený, protože už jsem opravdu začal věřit, že se věci trochu zlepšili. Zmýlil jsem se. Jsem tak moc zvědavý na třetí díl, co nového nám přinese. A třetí díl vyjde bohužel až za tak dlouhou dobu.

Pokud si plánujete přečíst Spáleniště jako pohodové čtení, tak vám radím, ať knihu raději odložíte. Tato kniha je totiž doslova nabušená akcí jen jak to jde. Řeknu vám, byl jsem napnutý jak struna. Já nevím jak to Dashner dělá, ale snad na každé stránce si dokázal získat mou plnou pozornost, což se mi tak často nestává.


4,5/5

2 komentáře:

  1. Já jsem viděla jenom film a ten byl vážně skvělý! Knížky jsem ještě nečetla, každopádně začínám mít strach jít do kina na druhý díl, protože jestli tam budou ti lidi co vypadají jako zombie tak to zdrhnu :D
    Mimochodem ta scéna s prostěradlem je luxusní :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rozhodně si obě knihy musíš přečíst, myslím, že to stihneš ještě před druhým filmem, protože ten bude asi někdy až v červnu. Můžem zdrhat spolu Zoey ^_^

      Vymazat