neděle 7. prosince 2014

12 mých nejoblíbenějších zahraničních vánočních filmů

Vítám vás u prvního z řady vánočních článků. Dnes jsem se zaměřil na mé nejoblíbenější vánoční filmy, které každoročně sleduji. Doufám, že vám článek přinese nějaké tipy, na co se o Vánocích podívat. Filmy nejsou řazené podle oblíbenosti nebo kvality. Jak jsem si na ně vzpomněl, tak je napsal. :) Možná, nebo spíš určitě, jsme na nějaký zapomněl, takže se na blogu pravděpodobně objeví druhý "volume" tohoto formátu. Pokud by jste měli zájem o článek točící se okolo českých vánočních filmů, tak mi určitě dejte vědět do komentářů ^_^. Texty k filmům jsou čerpané z www.csfd.cz . 


1. A Christmas Carol (Vánoční koleda)

Ebenezer Vydřigroš začíná vánoční svátky se svým obvyklým skrblickým opovržením. Ale když ho duchové Vánoc minulých, přítomných a budoucích vezmou na cestu, která mu otevře oči a odkryjí mu pravdy, kterým starý Vydřigroš nechtěl uvěřit, musí otevřít své srdce a odčinit špatnosti, dříve než bude příliš pozdě.
Kdo by neměl rád kouzlo Vánoc? Zdá se, že jedna osoba na světě se najde. Ebenezer Vydřigroš vstupuje do vánočního období s obvyklým znechucením a se svým věrným zaměstnancem i jeho veselým synovcem jedná s notnou dávkou opovržení. Později téhož dne se Vydřigroš setká s duchem svého zemřelého obchodního společníka Josepha Marleyho, který v posmrtném životě platí za své dřívější bezcitné jednání. Marley doufá, že se mu podaří pomoci Vydřigrošovi, aby se před stejným osudem zachránil a prozradí mu, že ho navštíví trojice duchů. A tak se také stane, když vezmou duchové Vánoc minulých, současných a budoucích Vydřigroše na fantastickou pouť, která mu otevře oči a odhalí pravdy, kterým se zdráhal uvěřit, Vydřigroš zjihne. Podaří se mu vše napravit?

2. Fred Claus (Santa má bráchu)
Fred Claus (Vince Vaughn) vyrostl ve stínu obdivovaného mladšího bratra Santy a stal se z něho zachmuřený bručoun, který už nevěří na Vánoce. Jednoho kouzelného prosince však přesto vyrazí první sobí třídou na sever, protože zjistil, že Santa je v maléru...
Tuhle pohádku ještě neznáte. Fred Claus vyrostl ve stínu svého obdivovaného mladšího bratra Santy a stal se z něho zachmuřený bručoun, který už nevěří na Vánoce. Jednoho kouzelného prosince však Fred přesto vyrazí první sobí třídou na sever, protože zjistil, že Santa je v maléru: objevil se totiž záludný expert v oboru výkonnosti, který chce Vánoce úplně zrušit. Fred bratrovi pomůže a přitom si znovu uvědomí, co pro oba znamená rodina. Na saních plných legrace přijíždí Vince Vaughn, Paul Giamatti, Miranda Richardsonová, Rachel Weiszová, Kathy Batesová, Kevin Spacey a spousta dárečků.

3. Elf (Vánoční skřítek)

Jako malého ho odvezli na Severní pól, kde ho vychoval táta skřítek (Bob Newhart). Ale Buddy (Will Ferrell) časem zjistí, že je jiný než ostatní skřítci. Aby našel místo, kam vlastně patří, vydá se hledat svého pravého otce do New Yorku. Právě zde se Buddy dozvídá, proč je jeho otec na seznamu zlobivých. Především ale přijde na to, že příčinou všech Santových problémů je nedostatek vánoční nálady a klidu. Buddy se snaží svému otci a celému světu navrátit vánočního ducha a pohodu, s čímž mu pomáhá půvabná Zooey Deschanel, která je Santovým skřítkem v obchodním domě. Podaří se Buddymu všechny přesvědčit, že Santa (Ed Asner) opravdu existuje?
4. The Polar Express (Polární expres)
Vždy veril v Dedo Mráza, i keď sa mu za to cynickí kamaráti posmievali. Jedného večera cez Vianoce mu pred domom zastaví vlak a rušňovodič ho pozve na jazdu na Severný pól. Chlapec so sebou berie prekvapených kamarátov a vydáva sa s nimi na výlet splnených detských snov. Tom Hanks miluje námet známej rovnomennej knížky a týmto filmom si spĺňa i svoj dávny detský sen. Technicky náročný film s monštróznym 150 miliónovým rozpočtom, vytvorený kompletne digitálnymi technológiami, bude viesť on sám - svojim hlasom a vizuálnou digitálnou verziou. Zahrá si totiž spomínaného rušňovodiča.

5. Home Alone 2 - Lost In New York (Sám doma 2 - Ztracen v New Yorku)
Malého Kevina tentokrát nezapomenou doma, ale ztratí se na letišti. Zatímco jeho rodina letí na vysněnou dovolenou do Miami, malý chlapec omylem odlétá do New Yorku. Zpočátku je vylekaný, ale když má u sebe všechny otcovy peníze, ubytuje se v nejdražším hotelu a začne si užívat vánoční pohodu. Ještě netuší, jaké nepříjemné setkání ho čeká...

6. Dr. Seuss's How the Grinch Stole Christmas (Grinch)
The Grinch
Grinch přišel na svět stejně, jako všichni Kdovíci z městečka Kdosice. Jedné chladné noci přistál ve svém parapleštníčku na prahu dvou dobromyslných sester, Růži a Kláry. Ujaly se ho s láskou, přestože už od první chvíle tušily, že se od ostatních kdosických mrňat liší. V osmi letech Grinchovi narostly vousy a chlupy, navíc nazelenalé, a jeho vrstevníci ho provázeli výsměchem snad na každém kroku. Tehdy, v předvánočním čase, opustil domov, zanevřel na všechny, odmítl slavit Vánoce, které jsou pro obyvatele Kdosic téměř posvátné, a usadil se v hluboké jeskyni, vysoko nad městem. Od té doby je už po léta pro všechny Kdovíky i Kdovinky hotovou noční můrou. Nahání jim hrůzu ,a co je ještě horší, i výčitky svědomí. Ulice městečka už zase žijí předvánočním ruchem, který násobí přípravy na oslavu jubilejní Kdoslavy. Tehdy se kurážná Cindy Lou rozhodne osobně pozvat Grinche i s jeho psem Maxem, aby se stal smíchmajstrem a usmířil se s Kdovíky. Dopadne to sice všechno úplně jinak, než si ta malá představovala, protože Grinch je pořádný svéráz a k tomu ještě se srdcem o dvě čísla menší. Teprve, když zjistil, že Vánoce nelze ukrást, protože je nelze ani koupit, doroste mu do běžné, kdovíčí velikosti... Příběh Grinche, který nerozlučně patří k americkým vánocům, je útlá knížka, kterou její autor Theodor S. Geisel sám ilustroval. Záhy po prvním vydání v roce 1937 se stala bestsellerem a tak ji filmaři již dvakrát vtiskli podobu kresleného snímku. Tohle je její první celovečerní filmové spracování

7. Arthur Christmas (Velká vánoční jízda)
Extra Large Movie Poster Image for Arthur Christmas
Počítačově animovaný 3D snímek Velká vánoční jízda studia Aardman konečně nabízí odpověď na otázku, která nedá spát žádnému dítěti: Jak jen to Santa dělá, že dokáže během jedné noci nadělit všechny dárky? Odpovědí na ni je existence Santovy provozní základny ukryté pod Severním pólem, která je plná veselí a té nejmodernější techniky. Jádrem celého filmu je ale příběh, jehož složky jsou jako vystřižené z klasického vánočního příběhu – úsměvně nefunkční rodina a nečekaný hrdina: Santův nejmladší syn Arthur. Když Santův fascinující podnik omylem vynechá jedno dítě ze stovek milionů, o které se stará, vydává se nejméně schopný člen rodiny Clausů na bizarní a vzrušující závod s časem, během kterého má za úkol doručit poslední vánoční dárek na světě dřív, než se rozední.

8.  Морозко (Mrazík)
Legendární ruská pohádka o pracovité Nastěnce, statečném, ale samolibém Ivanovi a lásce, která si poradí se zlou macechou stejně jako s mrazivým kouzlem berly mrazilky.
Bylo nebylo, žil kdysi stařeček, který měl hodnou a pracovitou dceru Nastěnku, jenže si vzal za ženu zlou, která je oba týrala stejně jako její rozmazlená dcera Marfuša. A protože Marfuša příliš krásy nepobrala, o to víc macecha nenáviděla půvabnou Nastěnku, a přemýšlela jak se jí zbavit, až ji nakonec jedné kruté zimy do lesa vyhnala a doufala, že tam zmrzne nebo ji vlci sežerou. V lese naštěstí pečoval o zasněžené stromy kouzelný Mrazík, strážce zimního lesa, car metelice a bouře. A ten, protože byl spravedlivý, pomohl Nastěnce a postaral se oni. A ve stejný čas, ovšem na jiném místě zas, vydal se do světa pohledný silák Ivan. Loupežníky přemohl, s ježibabou si poradil, ale dědečka hříbečka urazil, takže se stal medvědem a musel konati dobré skutky, aby znovu získal zpět své lidskou tvář. Však to všechno dobře znáte, vždyť s touhle pohádkou se na televizních obrazovkách setkáváte rok co rok už více než třicet let.

9. Merry Madagascar  (Šťastný a veselý Madagaskar)
Merry Madagascar je krátký televizní animovaný film. V hlavní roli vystupuje opět parta zvířat, která se už pěknou dobu snaží dostat z Afriky a jejího okolí zpět do Zoo v New Yorku. 
V tomto vánočním speciálu ztroskotá Santa Claus i se svými sáněmi plnými dárků přímo do Afriky. Po pádu si ale nepamatuje ani své jméno. Zvířata proto musí vzít roznášení dárků do svých rukou a zachránit tak Vánoce.

10. Deck The Halls (Budiž světlo)
Extra Large Movie Poster Image for Deck the Halls
Matthew Broderick a Danny DeVito září v rolích sousedů, kteří mezi sebou soupeří o nejhezčí vánoční výzdobu! Buddy Hall (DeVito) je pevně rozhodnut, že tenhle rok přebere Stevu Finchovi (Broderick) místo vánočního krále. Svůj dům chce ozdobit tolika žárovkami, že budou vidět až z vesmíru! Nikdo nedokáže odhadnout, jaký budou mít tyhle prázdniny konec. Vy si však tuhle divokou a sněhovou slavnost smíchu jistě užijete a zamilujete si ji společně s celou rodinou!
11. Edward Scissorhands (Střihoruký Edward)
Království za ruce by dal hrdina amerického filmu, který sice není tak úplně člověk, přestože se chová lidštěji než většina lidí v jeho okolí. Edward je výtvorem starého vynálezce, který však zemřel dříve než jej stačil dokončit a nahradit důmyslnou sestavu ostrých břitů lidskýma rukama. Edward zůstal úplně sám v chátrajícím hradě a kdovíjak dlouho trvalo, než jej zcela náhodou objevila podnikavá Peggy a vzala s sebou do města. Přestože Edward vypadá jako nějaké hrozivé monstrum, ve skutečnosti je hodný, milý a velmi plachý. Brzy si získá uznání a obdiv svým střihačským uměním, jenže jak už to chodí, jsou i lidé závistiví a zlí, jímž chlapcova obliba nedá spát, obzvláště když si všimnou náklonnosti, kterou chová k hezké dívce Kim.

12. Mrs. Miracle (Paní zázračná)
Vdovec Seth Webster hľadá súrne pestúnku, ktorá by mu pomohla s jeho neposlušnými šesťročnými synmi – dvojčatami. "Pani Zázračná" sa tajomne objaví a rýchlo sa stane nenahraditeľnou vychovávateľkou, kuchárkou, kamarátkou.. a dohadzovačkou.



2 komentáře:

  1. Sám doma, Polární expres a Střihoruký Edward jsou úžasné filmy, taky je mám moc ráda. :)
    Já miluju na Vánoce film Stella, pro mě je to asi nejkrásnější vánoční film a bez něj by to na Vánoce už snad ani nešlo. Jestli se ti bude chtít, určitě na to koukni, je to fakt krása. :)

    OdpovědětVymazat
  2. To abych jenom seděla u telky! :D

    OdpovědětVymazat