úterý 5. srpna 2014

Kniha mého dětství: projektový článek





Vítám vás u mého projektového článku. Doufám, že se pobavíte a zavzpomínáte si na dětská léta. Jak už jsem psal minule, zúčastnit se může naprosto každý blogger.Tak dáme se do toho :) 

Co je naším cílem:
• zveřejnit knihu nebo knižní sérii z dětství, kterou jsme měli rádi.
• udělat recenzi, mini-recenzi nebo něco na ten týž způsob. Hlavně, aby se čtenáři o knize něco dozvěděli.

Co musíme dodržovat:
• jsme o nějaký pár let starší, takže nám mohou knihy přijít infantilní. Takže by bylo optimální se koukat na dané tituly z pohledu nás jako dětí.
• knih / kniž. sérií můžete uvést tolik, kolik chcete. 
• ke svému článku přidejte banner (viz. nahoře), který by měl směřovat na úvodní článek.
• vymýšlet si různé kategorie je taky povoleno

NEJOBLÍBENĚJŠÍ KNIHA
(druhý díl)
Pouliční kocour Aldwyn se jednoho dne náhodnou ukryje v podivném krámku se zvířaty nejrůznějšího druhu a než se vzpamatuje, odnáší si ho čarodějnický učeň Jack. Později se dozvídá, že si všichni čarodějové v mládí vybírají svého zvířecího spřízněnce, který jim pak všemožnými čarovnými schopnostmi pomáhá v kouzelnickém řemesle. U Jacka se Aldwyn seznámí s dalšími dvěma žáky a jejich spřízněnci – s žabákem Gilbertem a sojkou Sylvií. Jack a Aldwyn k sobě brzy přilnou, avšak jedné noci jsou všichni tři mladí čarodějové uneseni a jejich spřízněnci mají tři dny na to, aby je našli a zachránili…



Spřízněnci čarodějů je, když se nad tím důkladně zamyslím, moje nejoblíbenější kniha z dětství. Několikrát jsem ji bral i do školy na předčítání a všem už lezla krkem, protože jsem ji měl schovanou v tašce a každou přestávku ji vytahoval. Troufnu si říct, že i když je tato kniha pro děti, rovná se fantasy young adult knihám. Dvojice autorů Adama Jaye Epsteina a Andrewa Jacobsona pojali vypravěčské schopnosti z jiného soudku. Příběh je totiž vyprávěn z pohledu Aldwyna, toulavého kocoura. Celkově mě zaujal už ten nápad. Každý detail, každá "blbůstka" je nádherně promyšlená a vše ladí do společného kouzelnického stylu. Kniha vám nepřijde infantilní, naopak se jeví jako normální kniha. Vždy bych si na ni dokázal najít volnou chvilku, abych si ji znovu přečetl. Mimochodem tahle krasotinka byla moje první internetová objednávka :)

NEJOBLÍBENĚJŠÍ KNIŽNÍ SÉRIE

Staň se členem Klubu záhad! Pomocí superlupy objasni s ostatními členy odkud se vzala 
záhadná pozvánka do hotelu, kde obsluhují přízraky bez tváře? Klub záhad zahajuje další nebezpečná pátrání! Buď opět při tom!

    

No, neříkejte mi, že tuhle sérii neznáte! Byl to večer co večer, co jsem vždy jednu z těchhle mini-knih přečetl. Půjčoval jsem si je z knihovny, protože kolik bylo těch dílů?! 30, 40? To by mě zničilo kdybych si měl kupovat všechny knihy z této dlouhéé série. A co jsem na nich vlastně zbožňoval? Tak zaprvé to byla ta super lupa, kterou jsem vždy ztratil a potom ji všude hledal. A za druhé jsem vždy tajil dech u každého případu, který naše tři hrdiny (Nick, ehm, Viky a Jupiter) čekal. Ještě teď ty knihy otvírám a listuji v nich, v domněnce, že najdu nějaké vzpomínky :) A stejnak bylo nejlepší odhalování obrázku pomocí lupy a konec knihy, kde byly vtipy, měřítko vaší oddanosti, zajímavosti ap. Vážně hezké!

NEJVTIPNĚJŠÍ KNIHY

Když je vám tak jedenáct, může to být fakt opruz. A nikdo to neví líp než Greg Heffley, protože se najednou ocitl na víceletém gymplu, kde malí poseroutkové, jako je on, narážejí každý den na chodbách do kluků, kteří jsou větší, silnější a holit by se mohli dvakrát denně. Deník malého poseroutky není jen tak obyčejný deníček. Greg tenhle sešit dostal od mámy. A to přesto, že deníky jsou přece jenom pro holky! Takže si nemyslete, že to bude nějaké „milý deníčku“ tohle a „milý deníčku“ támhleto. Navíc tohle vlastně není deník, to jsou ZÁPISKY. Greg si prostě zapisuje a čmárá obrázky ke všemu, co se kolem něj děje. Píše o svém otravném starším bráchovi, o potrhlém kamarádu Rowleym, o každodenním boji o přežití ve škole, o jednom fakt děsivém domě hrůzy, o kreslení komiksů pro školní časopis a taky o Sejru... 
Jeff Kinney, autor a ilustrátor v jedné osobě, vytvořil hrdinu, který sice vypadá trochu neobvykle, ale na druhou stranu je to vlastně úplně normální puberťák. Jako třeba ty :-)



Tyhle knihy jsem měl přečtené jedním dechem. Nehorázně jsem se u nich nasmál. Ale přiznám se, že jsem si vyhradil čas jenom pro 4 díly. Chci si koupit tu dárkovou krabici na obrázku, za docela dobrou cenu. Nejvíc mě na nich bavilo to, že jsem věčně narážel na životní situace, které se, bohužel, staly i mě. Jeff Kinney napsal a ilustroval jednoduchým, leč i humorným způsobem.
Filmy jsou taky super, ale vždy je kniha nad film.

 KNIHA(-Y), KTEROU JSEM BYL POSEDLÝ

Obálka titulu Mladý Sherlock Holmes
Když Sherlock Holmes s přítelem Matty Arnattem objeví mrtvého muže s výrazem hrůzy na strnulé tváři, a vzápětí další mrtvolu se stejně děsivým úšklebkem, hádáte správně. Nic ho nezastaví, dokud záhadě nepřijde na kloub! Horkokrevný Sherlock a Matty, kluk bez domova, se vrhnou do dobrodružství bezhlavě a s odvahou mládí. Stopy je dovedou z londýnského podsvětí přes moře do Francie, bojují s najatými vrahy, uniknou ohni a v minutě dvanácté zabrání teroristickému útoku!



Možná už nikdo z vás tuší o co půjde. Jsem Sherlockian (+dy Sherlockiandy). Naprosto miluji Sherlocka Holmese. Byl jsem jím posedlý už nějak v 8-9 letech? Nicméně tuto knihu mi četla moje nejmilejší sestra (biologická, ne nemocniční) když mě odvezli z JIPky. Kniha mi dělal úžasnou společnost. Každý den jsem čekal, až se ségra dostaví z práce do Thomayerovy nemocnice a bude mi číst další a další kapitoly. Byl to krásný zážitek, kniha je výborně zpracovaná. Celý ten případ byl tak neuvěřitelně šokující, dechberoucí.
Pokud máte rádi Sherlocka Holmese, tak je dobré znát jeho začátky. A pro jeho začátky je nejlepší si přečíst tuto knihu. :)


Tak toto byl můj projektový článek :-) Jak už jsem říkal, ZAPOJIT SE MŮŽE KAŽDÝ BLOGGER. Doufám, že jste si ho užili. Tímto se s vámi loučím. Mějte se skvěle!


všechny obálka a anotace jsem si zapůjčil z: www.goodreads.com
Deník malého poseroutky komplet jsem si zapůjčil z: www.albatros.cz

11 komentářů:

  1. Klub záhad je super série. Když jsem byla menší tak jsem si to v knihovně půjčovala pořád dokola, protože mě to neskutečně bavilo. Je to fakt napínavá a v rámci možností i originální série. :D Deníky jsem taky četla a dokonce jsem jeden měla v ruce nedávno. Myslím, že tato kniha neomrzí snad nikdy už jen pro to, že se dá sfouknout za hodinku. :) Sherlocka Holmese jsem nikdy neměla ráda a myslím že ani mít nebudu. Není to nic pro mě. :D Je to úžasná článek! Snad se mi to povede udělat taky tak hezky jako tobě. Fakt nádhera! :)

    OdpovědětVymazat
  2. Díky ^^) Přesně Ilonko, nikdy neomrzí :) Určitě budeš mít 100x lepší článek než já. ;)

    OdpovědětVymazat
  3. Ty knížky s kočičkou jsou vážně krásné! :-). Klub záhad jsem nečetla, ale měla jsem strašně ráda Správnou pětku :). Co se týče Deníky malého poseroutky, tak tyhle knihy mě vždycky odrazovaly tím názvem. A Sherlock musí být super kniha :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To ano, jak obálkou tak obsahem :) Ty jsi nečetla klub? :O To si musíš opožděně nějaký díl přečíst, i když už to nebude ono. A u Poseroutky - je to fakt vtipný a nenech se odradit názvem. Já znám 20 letou holčinu, která se je čte dokola. Musíš zkusit ;) A ano, Sherlock je naprosto luxusní. ;)

      Vymazat
    2. Mně nevadí číst knížky pro děti, přijde mi to jako dobrá prevence proti tomu být takový ten nudný a zapšklý dospělák :-). Takže já mám knížky pro děti moc ráda :). A dobře, Klub si přečtu, ale toho Poseroutku jen když mi tu knížku někdo strčí pod nos :-P

      Vymazat
  4. Super článek. A koukám, že jsem zase byla v dětství o něco ochuzená :) Jinak u sebe na blogu mám rubriku "knihy mého mládí", kdy přečtu knihu co jsem jako malá milovala a zkouším, jestli mě baví i teď. No, moc jsem jich zatím nestihla :D

    OdpovědětVymazat
  5. Znám snad jen Sherlocka, ale ráda jsem našla zase nové knížky, které se dají v dětství číst, že to vlastně není jen Harry a slabikář :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) Jsme rád, že jsem tě trochu inspiroval. A taky, že se našel někdo kdo zná tu kniha Sherlocka, teda jestli si to tak myslela.

      Vymazat
  6. Sherlock <3
    A ostatní znám :) Malý Poseroutka mi přišel jako děsná pitomost (a pořád tomu tak je :D ) ale četlo ho HODNĚ lidí :) Úplně první knihy neznám, ale doporučím je bráchovi :)
    Klub Záhada- to znám, to vážně znám :) Já těmi záhadami byla posedlá! Mám doma tolik podobných knih :D
    Můj článek: http://my-best-storie.blog.cz/1408/kniha-meho-detstvi-tag

    OdpovědětVymazat
  7. Když si tak zavzpomínám, já jsem jako malá nečetla. :D Jednou jsem zkoušela přečíst Deník malého poseroutky, ale to se mi nelíbilo, spíš mě to až rozčilovalo... :D Vlastně první knihy, které jsem kdy přečetla... To byla série Křišťály moci. :D A hned potom Percy Jackson a poté Křídla. Díky tomu jsem začala číst, ale to je tak rok zpět. :D
    Skvělý nápad! :) Je to originální, zase něco jiného. Kde bereš nápady? :D

    OdpovědětVymazat