pondělí 21. července 2014

Rachel Hartman: Serafína - Příběh draků

18186750Název: Serafína - Příběh draků
Orig. název: Seraphina
Díl v sérii: 1. | Serafína
Autorka: Rachel Hartman
Počet stránek: 352
Nakladatelství: Fragment
Žánry: fantasy, mysteriózní, young adult
Kniha na Goodreads

Anotace:
V zemi zvané Gored žijí již po čtyři desetiletí lidé a draci v míru. Po tajemné smrti lidského prince je však příměří ohroženo. Podaří se Serafíně, která před světem skrývá své životní tajemství, odhalit skutečného vraha?







ZA RECENZNÍ VÝTISK BYCH CHTĚL MOC PODĚKOVAT NAKLADATELSTVÍ FRAGMENT!

Když jsem poprvé Serafínu dostal do rukou, vůbec jsem nevěděl, co od ni mám čekat. Obával jsem se, že budu číst typické fantasy s draky, které píše každý druhý. Ba ne. Serafína mě ohromila.

Mottem této knihy je: "Dokáže jedná dívka, spojit dva světy? ". Ano, zní to poněkud fádně a jako klišé, ale ve skutečnosti tomu tak není.  Jak už jste se mohli dočíst v anotaci, lidé a draci spolu žijí v míru. Hlavním atributem příběhu je Comonotova smlouva, kvůli  které žijí lidé a draci pospolu. Ale jak už to většinou bývá, jedna ze stran chce mít nad ostatní nadvládu.  Jsou příznivci této smlouvy a odpůrci. A právě odpůrci, z řad starších draků, chtějí tuto smlouvu nadobro zrušit. A pozor, teď zbystřete! Je tu totiž zápletka číslo 2!

Nadále je tu smrt prince Rufuse. A na koho se to samozřejmě hodí? Na draky. Tedy spíš to na ně hodí ti, kteří nepodporují Comontovu smlouvu. Rozuzlení této mysteriózní zápletky přijde opravdu až na konci, takže dobře tipujete, Serafína má otevřený konec. Když jsem se dozvěděl, kdo byl vrahem prince Rufuse, tak mi spadla brada. Bylo to takové humorné odhalení, zasmál jsem se. 

Fína začíná mít vidiny, ve kterých potkává, dá se říci velmi svérázné osoby. Všichni sídlí v imaginární zahradě, o kterou se každý večer musí Fína starat. Některé postavy jsou tak mazané, že se naší hlavní hrdince dokážou vbourat do mysli. Ale co když začne postavy ze své poklidné zahrady, potkávat v reálném světě? Záhy Fína zjišťuje, že všechny spojuje stejné tajemství. Řeknu Vám, že tato zápletka je ze všech tří moje nejoblíbenější. V dalším díle, který vyjde v březnu 2015 (bohužel až za tak dlouhou dobu) bude konečně vyřešen tento psychologický případ. Je to docela vtipné vybírat z tolika zápletek. :) 

Jediné co mi vadilo, byl detail děje. Mnoho akce a málo popisu. Když Vám autorka nastolí málo informací, tak je pro vás těžší, si danou věc či osobu představit. Toto je můj hlavní problém, ale rozhodně neubírá na kvalitě knihy. Optimálním řešením by byl méně stručnější popis. Teď už konec s negativy. 

Rachel Hartmanová si na postavách vyhrála. Všechny postavy, jak lidské, tak dračí, mě okouzlili svým charakterem. Každý druh je zobrazen a vytvarován jinak než ostatní druhy. I přes to, že je něco spojuje.

Hlavní hrdinkou je Serafína, mladé děvče s hudebním nadáním, které se straní společnosti. Ukrývá však velké tajemství, které může rozbouřit celý Gored. Co dodat. Fína je, i se svými mouchami, velmi hodná dívka. Opravdu jsem si ji zamiloval. Nehrála si na něco, co není, čehož si cením. Ale na druhou stranu se mi v některých situacích zdála příliš tajnůstkářská. 

Sárantrasové jsou draci v lidské podoběAvšak draci a lidé jsou dva odlišné živočišné druhy a leccos je rozlišuje. U sárů jsou to emoce. Kamenné tváře bez úsměvu a přísný pohled.  Ale vzato u nich převažuje intelekt. V knize vystupují v rolích učitelů a diplomatů. Opravdu moc se mi zalíbilo tak trefné zobrazení sárů. Přiznám se, že jsem si oblíbil jediného sára - Ormu. 

Co se Vám bude nejvíce líbit?
Budu stručný - zamilujete si celý Gored! Místa, postavy.. Je to malý svět, do kterého se můžete schovat před realitou a užívat si ten krásný, již zmiňovaný, příběh o dívce, která musí skrývat své tajemství a vyšetřovat okolnosti o smrti prince Rufuse a k tomu věrně pomáhat dvornímu skladateli Viridiovi.

Menší odchylka- Rachel dokonce vytvořila i vlastní náboženství, které Goreďané uznávají. Svatí na nebesích představují vlastnosti a dovednosti, podle kterých je dítě pokřtěno. Unikátní, velmi unikátní. Z téhle knihy mám skutku velký zážitek.

A v poslední řade bych se chtěl vyjádřit k grafickému zpracování. Nádherná a propracovaná obálka musí zaujmout každého, který na knihu narazí na internetu nebo v knihkupectví.  Nahoře můžete vidět jednu z originálních obálek (je jich mnoho, tak jsem vybral mě nejmilejší). Za Boha se nemohu rozhodnou, která se mi více zamlouvá. Berme to tak, že se mi líbí obě dvě. Vzadu naleznete slovníček pojmů a postav. Nejsem znalec středověkých hudebních nástrojů a některých jiných pojmů, takže se opravdu hodil.

Podtrženo, shrnuto: Tato kniha nenechá nikoho klidnýmSerafína se neřadí k obyčejným fantasy. Elegance, kterou ji Rachel Hartmanová přidala svoji kreativitou, ji činí odlišnou od ostatních. Můj názor je takový, že tuto knihu by si měl přečíst každý milovník fantasy, protože se jedná opravdu o pěkně provedenou knihu. Napínavý příběh, který přečtete jedním dechem ve Vás zanechá pocit z dobrého příběhu. 


5/5

obalka+anotace: www.goodreads.com
orig.obálka: www.goodreads.com
obrázek: www.tumblr.com

16 komentářů:

  1. Upřímně řečeno i já knihu četla a musím říct, že na ní mám úplně opačný názor. Absolutně jsem si nesedla s hlavní hrdinkou a tím to celé začínalo...:)
    Ale jsem ráda, že se ti to líbilo, já z ní byla hodně zklamaná. :/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jéjda, tak to mě mrzí :( Snad tvůj názor spraví druhý díl, pokud si ho teda koupíš :) Děkuji za tvůj názor.

      Vymazat
  2. Krásná recenze. Mě se kniha také líbila, i když ne tolik jako tobě :).

    OdpovědětVymazat
  3. Já knihu četla a musím souhlasit s Milenne, že mám také opačný názor. Kniha mi nesedla a děj byl rozvleklý, hned začátek byl hrozně zmatený a celkově kniha pro mě nebyl moc čtivá. Ale jsem ráda, že aspoň někomu se kniha líbí, přece jen jsem náročný čtenář... :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Náhodou si myslím, že být náročným čtenářem je dobré :) Na knize pak zkritizuješ každý detail a nebo naopak. Jak už jsem psal Milennne, snad tvůj názor spraví druhý díl. Co jsem se dočetl od autorka, tak v druhém dílu by mělo přijít sjednocení a rozuzlení všech zápletek, které dosud nejsou vyřešeny.

      Vymazat
  4. Páni, první z kladnějších recenzí! Zatím to všechny moc nebavilo, srovnávali to s Eragonem apod. ALe já myslím, že by to mohlo stát za to. Draky a fantasy a hudbu mám ráda, Elena by mi sedla ^^ Třeba jako sestra! :) Docela dobrý nápad- co udělat takový projekt, 'S kterou postavou by jsi chtěl/a...' To zní divně ale něco podobného? :D Rozumíš mi? :D Snad jo ^^
    Ježiš, to je nesrozumitelný komentář :D
    Ale boží recenze, mimochodem :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zoey neboj tobě budu rozumět vždycky ! :D Tak si pak napíšem a zkusíme to zrealizovat. A rozhodně do Serafíny jdi. Je to kniha pro tebe jako na míru jak tě znám. Najdeš se v ní. Nechápu jak to nikdo může srovnávat s Eragonem. Tahle kniha je vyloženě o hudbě, symbióze draků a lidí a jedné mladé dívce jménem Serafína :) Ale to už všecko známe.

      Vymazat
  5. Som rada, že sa ti kniha páči a že som konečne našla niekoho, komu sadla :-) Obvykle totiž recenzie na ňu nie sú práve pozitívne a ja nechápem prečo, pretože táto kniha sa mi veľmi zapáčila. Je iná, je originálna, páči sa mi autorkin štýl ako aj mnohé veci, ktoré vymyslela. Napríklad to ako poňala draky bolo super, aj ten nápad s vlastným náboženstvom, samozrejme hudba je veľké plus :-) Celkovo patrí kniha k mojim obľúbeným :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji ti za tvůj názor :) Ano, vše co jsi řekla je pravda. Ale jiný člověk, jiný vkus. Ale zase chápu, že to pro někoho ze začátku může být zmatkové. Moc se těším na další díl :)

      Vymazat
  6. Nahodou dobra "drakarna". Sice uz nejsem ani young ani adult, ale tahle knizka se mi libila :-) a mimochodem, dobra recenze ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky :) Tady je důkaz, že kniha není stavěná dětinsky, takže sedne i dospělejším. Jsem rád, že se ti líbila. ;)

      Vymazat
  7. Pěkná recenze, mé kamarádce se také hrozně líbila, i když jí většina spíš kritizovala. Já ji mám doma na poličce, ale nějak jsem se od tohohle žánřu posunula, třeba na ní jednou také dostanu chuť :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslím, že tato kniha opravdu stojí za pozornost. Určitě se na ni vrhni, doufám, že se ti bude líbit Basterko :)

      Vymazat
  8. Knihu jsem četla a ze začátku jsem se vůbec neorientovala. Měla jsem chuť jí i odložit a nedočíst,ale tak od půlky mě to začalo bavit a musím říct,že je to skvělá knížka.
    Ale abych řekla pravdu,taky jsem ji srovnála s Eragonem.Teda spíš jako ''Na Eragona to stejně nemá'' a pořád si to myslím, i přesto,že je to něco úplně odlišného.
    Každopádně skvělá recenze :)

    OdpovědětVymazat
  9. Děkuji ^^ Cítím to nějak stejně, je to fakt úžasná kniha.

    OdpovědětVymazat