čtvrtek 10. července 2014

Marcus Zusak: Zlodějka knih

Název: Zlodějka knih
Orig. název: The Book Thief
Autor: Marcus Zusak
Počet stránek: 528
Nakladatelství: Argo
Žánry: 2. světová válka, nacistické Německo, dobrodružné,
Kniha na Goodreads

Anotace:
Světový bestseller pro mladé i dospělé čtenáře. 
Mladý australský autor sepsal silný, jímavý a neobyčejně čtivý příběh. Jeho vypravěčem učinil Smrt. Smrt je zdánlivě nezúčastněný divák, s dokonalým odstupem, s osobitou perspektivou; má všechny předpoklady pro to být svědkem a vypravěčem. Ale příběh Liesel Memingerové je tak mimořádný, že i Smrt si musí přiznat zájem o živé lidi, dojetí z jejich utrpení, hořkost a úlevu z konců. I Smrt má srdce. Zusakova kniha se vydává na smutná místa, rozhodně ale není skličující. 
Kniha se stala záhy po svém vydání mezinárodním bestselerem. Vyšla poprvé v roce 2006, letos její prodej dosáhl 1 000 000 výtisků po celém světě. 
Čtenáři oceňují Zusakovo vypravěčské umění, originální volbu vypravěče, poetický jazyk, zejména se však vyzvedává téma knihy. Druhou světovou válku a holokaust se Zusakovi podařilo originálně a působivě zprostředkovat i těm, kteří tu dobu znají už jen z literatury, filmů či z vyprávění. Líčí ji jednak pohledem vševědoucí a všudypřítomné smrti, jednak slovy dítěte, navíc dítěte žijícího v Německu, v poražené zemi. Zaměřuje se ale spíš na všední život v zázemí, do kterého válka jen pomalu a plíživě proniká. 
Podle Zusakových vlastních slov ho k napsání knihy inspirovalo vyprávění jeho matky, která prožila válku v Mnichově a zažila bombardování města, a byla i svědkem scény, která získala důležité místo ve Zlodějce knih: městem prošel průvod Židů pochodujících do koncentračního tábora; jakýsi muž prý jednomu z nich podal kousek chleba a dostal za to pár ran důtkami od vojáka z eskorty. Kolem této scény, spojující laskavost a krutost, dvě krajní polohy lidské povahy, pak vyrostl obsáhlý příběh, který dokáže podmanit.
Awesome book and movie♡

 Neočekávejte, že se v knize objeví zápletka. Zlodějka knih nám popisuje životní etapu jedná malé dívky, která se dostala do pěstounské rodiny v době 2. světové války. Za to si knihu cením. Myslím, že jednodílné knihy jsou více bohaté, než když knihu rozdělíte na tři další. A právě tohle úžasné dílo Marcuse Zusaka je tím důkazem.

 Již zmiňovaný autor, Marcus Zusak, dokázal psát pečlivě a s humorem. Zbožňuji Zusakovo poetický jazyk, který způsobí, že Zlodějku bude mít přečtenou za krátkou dobu. Opravdu, zde se jedná o autorskou kreativitu. Vypravěčem příběhu je Smrt. Tohle je naprosto briliantní řešení starého klišé v podobě většinou neznámého vypravěče. Smrt nahlíží ke čtenářům, což ji činí více lidskou :). Tučnějším písmem jsou pak vytištěny pasáže, kde vypravěč konkrétněji popisuje danou situaci, objekt, místo či postavu.

 Děj se odehrává v průběhu 5-6 let. Ale jak už jsem říkal na začátku, nečekejte výraznou revoluci. Sledujeme jak se Liesel mění život před očima. Chvíle smutku, radosti i vzteku. To všem jsem zažíval při čtení. Přátelé, tady se dá mluvit o originalitě.

Liesel Memingerová je malá křehounká květinka, která to nemá lehké. Její matka ji nechala na pospas osudu, samotnou. Je to však odvážná dobrodružka. Nikdy nešla s davem. Nespolkla všechnu moudrost světa, když jí je 9 (později více) let. Liesel vždy dokázala hájit dobrou věc.

Rudy Steiner se do Liesel zamiloval až po uši. Vždy při ni stál, i když bylo nejhůř. Velké sny a bujná představivost, jsou věci, které tvořili jeho charakter. Obdivoval jsem jej, protože měl odvahu si sny splnit. 

Hans Hubermann je starostlivý pěstounský tatínek, který učil Liesel číst. Vždy dokázal poradit, pomoct a naučit. Zato se na Liesel nedokázal moc hněvat ani ji mlátit, což je dobře. 

Rosa Hubermannová je velice kontroverzní pěstounská maminka. Pedantka. Z vrchu se zdá velmi tvrdá a nemilující, ale uvnitř se skrývá hodná duše. Liesel milovala, ale nedávalal to tak najevo. Pro její dobro na ni byla hold přísná. 

Jak asi vidíte, tak každá postava je něčím jiná. Dokázal bych je přirovnat k mým blízkým, to protože jsou tak skutečné. Nejvíc se mi zalíbila Sel, protože na svůj věk je velice odvážná.

Podtrženo, shrnuto: Zlodějka je pozoruhodný příběh z dob Adolfa Hitlera, který by jste si měli přečíst. Byla to pro mě skvělá zkušenost.  

Nadále si chci koupit Posla, další dílo Zusaka. 

10/10

10 komentářů:

  1. O knize už vím dlouho . Nejvíce mě zaujalo to vyprávění z pohledu smrti . Hodně se na knihu těším . Moc povedená recenze :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji :) Knihu si určitě přečti, určitě z ní budeš nadšená.

      Vymazat
  2. Tohle je víc než originální! Tohle je dokonalá knížka o životě a smrti, a vážně jí taky doporučuju všem na potkání :3 Hrozně mě dojala, a líbilo se mi, že válka tady ve větší části knihy stála v pozadí :) Moc pěkná recenze!
    P.S. Kamarádka taky knihu četla a pak si koupila Posla- ale ten se jí prý moc nelíbil. Taky to mělo kouzlo a nádech tajemna, ale jinak víc doporučuje Zlodějku. Posel se prý moc nepovedl, tak nevím, já ho nečetla :/ Ale určitě ho zkus a pak napiš recenzi :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je ! :) Zlodějku jsem si tak užíval. A děkuji. Určitě na Posla napíšu recenzi ;)

      Vymazat
  3. Zlodějka knih je krásná knížka. :) A to vyprávění z pohledu smrti je skvělý nápad, to souhlasím. Co se týče toho Posla - já osobně jsem ho četla před Zlodějkou a abych byla upřímná, tak mně osobně se líbil asi kousek víc než Zlodějka. Ale dost to záleží na čtenáři, autor tam má úplně jiný styl psaní a příběh je také naprosto odlišný. I když podle mě byl Posel opravdu přece jenom kousek lepší. :) Ovšem možná to je tím, že jsem ho četla před Zlodějkou, no. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Fakt? Tak to jsem rád, že se našel někdo kdo má Posla raději. Posel je prvý trošičku podobný Hvězdám, co se týče filozofie okolo života :) Nic méně to budu hodně emotivní, že ano? :) Hodně lidí prý Zusakovo Posel dokázal změnit pohled na své chování a pohled na svět. Děkuji za názor.

      Vymazat
    2. Upřímně se přiznám, že jsem Hvězdy nečetla, takže nemůžu ty knížky porovnávat. :) Ale je pravda, že mě Posel donutil přemýšlet, což mám na knížkách ráda. Emotivní určitě je, i když v tomhle případě je emotivnější asi ta Zlodějka, jop. :)

      Vymazat
  4. Zlodějka knih je úžasná kniha, je sice trošku jednodušší, ale pořád v sobě skrývá mnoho kouzel. Líbilo se mi, že to nebylo hlavně o válce, ale hlavně o dospívání v době války, poznávání světa a učení se :) Na Posla se taky chystám, ale chtěla jsem tomu dát trošku pauzu :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc hezky řečeno :) Musím s tebou souhlasit - na to že se kniha odehrává v dobách 2. světové války je vcelku něžná :)

      Vymazat
  5. Skvěla kniha. Markus Zusak se přímo trefil do mého stylu, má velmi osobitý styl psaní a, jak už jsi řekl, kniha je velmi originální.

    OdpovědětVymazat