neděle 6. července 2014

Samantha Shannonová: Kostičas


Aktuálně čtuNázev: Kostičas
Orig. název: The Bone Season
Díl v sérii: 1.
Autor: Samantha Shannonová
Počet stránek: 480
Nakladatelství: Host
Žánry: dystopie, fantasy

Anotace:
Kniha začíná v roce 2059. Devatenáctiletá Paige Mahoneyová pracuje v londýnském kriminálním podsvětí. Paige působí jako jakási „spojka“ či „posel“: díky svým jasnovidným schopnostem se dokáže vnořit do mysli jiného člověka. Žije v represivním režimu Scion, kde páchá velezradu už jen tím, že dýchá. Jednoho dne se její život navždy změní. Je přepadena, unesena a převezena do někdejšího Oxfordu, města, které už před dvěma sty lety zmizelo z map. Tam je Paige vydána na milost a nemilost Strážci, nejkrásnější, ale zároveň nejděsivější bytosti, jakou kdy potkala.


ZA RECENZNÍ VÝTISK BYCH CHTĚL MOC PODĚKOVAT NAKLADATELSTVÍ HOST!

 Londýn, rok 2059. Pokud si myslíte, že uvidíte anglickou královnu a Buckinghamský palác tak se mýlíte. V Londýně vládne nový politický systém, a to Scion, který má za úkol vymítit všechny jasnovidce/vidoucí. Život zde není dvakrát lehký, pokud jste vidoucí, stejně jako já.

 Jmenuju se Paige Mahoneyová a pracuji v londýnské citadele. Tam, kde sídlí gangy vidoucích ve vedení vidopána.  Mým vidopánem je Jaxon Hall a já jsem jeho svěřenkyně, slangově řečeno kočena. A jaký je můj dar? Jsem krajinochodkyně, to znamená, že se dokážu vnímat éter na delší vzdálenosti než ostatní a umím se nabourat lidem do jejich snové krajiny. Vidím jejich nejtemnější i nejsvětlejší emoce, obavy a vzpomínky. Pro Jaxe jsem kvalitní zboží. Za žádnou cenu nesmíme být dopadeni, jinak by nás Scion zavřel do Toweru. Jednoho večera k nám do vlaku přišli revizoři. Popadli mého spolucestujícího a začli ho mlátit. Krve by se ve mně nedořezali. Bloumaly se mnou emoce a najednou se mi zatmělo před očima. Moje duše opustila mé tělo a zaútočila. Jeden z revizorů byl mrtev a druhý se zbláznil. Ještě tu noc jsem byla unesena.
Ráno jsem se probudila v cele. Společně s ostatními delikventy mě dovedli do kamenné místnosti s pochodněmi. Byla jsem převezena do Oxfordu. Do města, na které každý zapomněl. Zde jsem se setkala s těmi nejpodivnějšími stvořeními jaké jsem kdy viděla. A to s Refy, stvořeními z jiného světa. Jako svěřence jsem dostala Strážce, panovníka čisté krve. Bylo mi zděleno, že se odsuď nikdy nedostanu. Myslíte, že to nechám jen tak ?

 Když se do knihy více začtete, zjistíte, že je poněkud těžší se v příběhu orientovat. Autorka nám připravila mnoho neznámých pojmů z řad jasnovidectví. Některé jsou vysvětleny, ale ostatní nám zůstávají záhadou. Vzadu je sice slovníček pojmů, ale nic se zde nepíše o darech. Pořád třeba nevím, kdo to jsou auguři. Je vhodné si dohledat na internetu.

 Styl psaní je velmi dynamický, plynulý a hravě čitelný. Každé místo a každá osoba byly popsané do detailu, což oceňuji. Některé kapitoly prezentují události z minulosti, čímž nám pomáhají porozumět nynějším situacím. Děj je k nevíře nepředpovídatelný. Už od začátku knihy jsem nedokázal odhadnout co stane na následujících stránkách.

 Co se týče postav jsem poněkud zklamaný. Hlavní hrdinkou je Paige Mahoneyová. Nebyla mi příjemná už od samého začátku. Samantha ji ztvárnila jako sobeckou, agresivní, bezohlednou a namyšlenou fiflenu. Nedokázala být za nic vděčná, za jídlo, oblečení, za nic. Stále jenom popisovala, jak by nejraději někoho zmlátila. Vůbec nemyslí, jaké následky může mít její chování. Vážně ji nemám v oblibě. Za to postava, která si mi nejvíce zalíbila je kartářka Liss. Liss mi přišla férová a obětavá. Vždy věci brala vždy z té lepší stránky. Ostatní postavy mi přišly nepřirozené a bez citu. Když tohle přehlédnu, jedná se o skutečně výbornou knihu.

Podtrženo, shrnuto: Samantha Shannonová nám otevřela brány do úplně nového světa fantasy. Do světa Scionského Londýna, jasnovidectví a éteru, ve kterém je pečlivě doladěn každý detail. Dokázal jsem ocenit hlavně neokoukané téma a styl psaní. Naopak jsem velmi nespokojen s postavami. Přišli mi zarputilé a bez emocí. Kostičas je kniha, na kterou už jsem vsázel už od začátku. Vřele doporučuji!

9/10




4 komentáře:

  1. O téhle knize jsem už četla tolik! Těším se až si ji přečtu, což bude doufám hodně brzy. Opravdu mě zaujala ta myšlenka jasnovidectví, mohlo by to být opravdu dobré :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Zoye ! :) Ano, je to hodně dobré, myslím že se ti to bude líbit :)

      Vymazat
  2. Skvělá recenze! :) Kostičas jsem dočetla nedávno a mám na knihu podobný názor jako ty. Akorát bych Paige zase tolik neodsuzovala. Už je prostě taková no.. :D že chce někoho zmlátit. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji :) Jsem rád, že máš stejný názor. Paige je prostě tvrdší povahy, doufám že v dalším díle bude trošku jiná.

      Vymazat