pátek 23. května 2014

Marie Lu: Legenda

Název: Legenda
Orig. název: Legend
Díl v sérii: 1. | Legenda
Autor: Marie Lu
Počet stránek: 279
Nakladatelství: Cooboo
Žánry: young adult, distopie, akční
Kniha na Goodreads

Anotace:
Na území, kde se kdysi rozprostírala západní část Spojených států, se nyní nachází Republika – stát, který je v nikdy nekončící válce se svými sousedy. Patnáctiletá June se narodila v jedné z nejbohatších čtvrtí v Republice, je zázračným dítětem a připravuje se na závratnou kariéru v nejvyšších vojenských kruzích. Stejně starý Day naproti tomu vyrůstal ve slumu a už ve svém mladém věku je nejhledanějším zločincem Republiky. 
Oba pocházejí z naprosto odlišných světů a zdá se, že neexistuje důvod, proč by se jejich cesty někdy měly zkřížit. Ovšem pouze do doby, než je zavražděn Metias, bratr Juny, a než se Day stává hlavním podezřelým. Rozpoutává se hra na kočku a myš, v níž se Day snaží ochránit svou rodinu a June pomstít smrt bratra. Ale při šokujícím zvratu událostí oba odhalí, co je ve skutečnosti postavilo proti sobě. Nyní nastává boj o holý život, boj o budoucnost lidstva, boj o skutečnou lidskou svobodu. 


Nacházíme se v dystopické Republice,v západní části bývalých Spojených státu amerických. Republika neustále válčí s věčným nepřítelem, což jsou Kolonie. Styl žití se zde liší. Po ulicích totiž běhají ozbrojení vojáci a nad hlavami vám krouží vojenské vrtulníky. Hlavní kladnou hrdinkou v této knize je patnáctiletá June, která žije v bohaté části města společně s bratrem Metiasem. June je už od narození vedena se stát vojačkou ve službě Republiky. Stane se tak. June získá jako jediná za celou historii plný počet bodů ve vytrvalostním testu.  

Na opačném konci celé Republiky žije ve slumu Day, nejhledanější padouch celé Republiky. Společně s kamarádkou Tess se snaží každý den neumřít hladem. V celém státu se z neznámých důvodů lidé nakazují 
virovou epidemií a jedním z nakažených je i Dayův bratr Eden. Day je nucen vykrást nemocnici a získat lék na neznámou chorobu. Dosud neobjasněné smrti Juny bratra Metiase se stále hledá viník. Day. Provinil se skutečně nebo se zde jedná o usvědčení bez důkazů ? Jak si osud zahraje se životy dvou různých postav ? 

June and Day. <3 Kniha představuje začátek dystopické série Legenda od spisovatelky Marie Lu. Tahle prvotina již zmiňované autorky se stala mezinárodním hitem na všech žebříčcích. Kniha mě přilákala na první pohled nejen svou obálkou, ale hlavně tématem. Při čtení anotace jsem cítil jistý pocit, který mě nutil si knihu koupit. Když jsem toho tak uskutečnil a přečetl prvních 30 stran, byl jsem příjemně překvapen. Autorka píše čtivě a ladně, takže se příběh nějak skutečně nemotá. Knihu čteme z více pohledů, což jí přidává jakýsi drift, jiskru, která vás žene na další stránky. Co se týče příběhu, jsem spokojen s originální zápletkou, která je hlavní atributem knihy. Děj není nudný, každá stránka je obohacena adrenalinovu akcí, což je spolu se zápletkou mé hlavní plus. 

 Postavy, tak u těch musím být více kritičtější. Autorka učinila všechny postavy úplně emočně duté. V knize mi chyběl vtip, smutek nebo třeba radost. Opravu, u žádné z postav jsem necítil žádné emoce. To je za mě velké, velké mínus.

 Na knize mě nejvíc uchvátil způsob psaní děje a téma. Naopak to co mi nejvíce vadilo, byl délka knihy (279 stran) a zobrazení postav. Podtrženo, shrnuto: Pokud hledáte dobrou dystopii se zajímavým námětem a způsobem psaní, Legenda by měla být kniha, kterou si vyberete.

8/10

zdroje: anotace+obálka www.cooboo.cz
obrázek: We heart it, Marie Lu Legend

2 komentáře:

  1. Nad Legendou už přemýšlím snad půl roku.. A po přečtení Tvé recenze mám zase o něco větší chuť si ji koupit :D To je dilema...

    OdpovědětVymazat